Treningsdelen
På Samtun kaller vi pasienter for beboere.
Beboerne trener på nye ferdigheter på ulike områder som: psykologisk trening, sosial trening, arbeidstrening og fysisk trening. Beboerne trener på hverdagskompetanse. Miljøterapiteamet har hovedansvaret for opplæring og behandling i Treningsdelen. Behandlingskontaktene er en del av Miljøterapiteamet og har ansvar for individuell oppfølging.
De første ukene
De første ukene er en myk start på behandlingen. Her blir beboerne introdusert for behandlingen. Det er fokus på hvordan hver enkelt har det, og hvordan det er for hver enkelt å være på Samtun. Det viktigste er fokuset på å gjøre hverdagen trygg for beboerne. Det er mange følelser og tanker som dukker opp disse første ukene i behandling. Beboerne får en fadder fra beboergruppa som er med på å veilede dem.
I startfasen deltar beboerne i aktiviteter og oppgaver i fellesskapet, men får oftere pauser og avbrekk i hverdagen. Beboerne får innkomstundersøkelse av lege etter innleggelse.
Arbeidstrening
De praktiske ferdighetene til beboerne er veldig forskjellig. Opplæringsbehovet er stort i alt fra hygiene, matlaging, kosthold, vask og annen hverdagskompetanse.
Ansatte har ansvar for ulike arbeidslag og har ansvar for opplæringen. Vi legger vekt på opplæring, men for at læring skal gi resultater, må det praktiseres. Derfor er den praktiske øvelsen viktig. Det å skape noe konkret gir mestringsfølelse og bekreftelse.
På dagtid er beboerne delt inn i to arbeidslag
- Innelaget
- Utelaget
Det er viktig at opplæringen blir god, interessant og nyttig. Vi jobber derfor ofte med prosjekter i flere uker sammenhengende.
Eksempler
Innelaget hadde prosjektet «Fra jord til bord». De besøkte en økologisk forsøksgård, lærte om dyrking av forskjellige grønnsaker og hva de kunne brukes til. Beboerne var med på foredling av lam og lagde ulike matretter med lam og grønnsaker – alt helt fra bunnen av.
Utelaget fikk litt snekkeropplæring og gikk deretter løs på prosjekt «Re-design av møbler». Beboerne gjorde innkjøp på brukthandel og skapte flotte bruksgjenstander, med eget design. De har også laget ulike innredninger – blant annet hyller til grupperommet og stilige benker til uteområdet.
I måneden før jul er prosjektet juleforberedelser. Da dreier det seg om alt fra å lage julegaver, pynting til jul, kakebaking, og matlaging med tradisjoner. Forberedelsen gir et godt grunnlag for en vellykket julefeiring. Og ikke minst: noe å ta med seg videre i livet.
Sosial trening
Sosial trening er todelt. En del foregår i fellesskapet, og den andre delen er individuell og foregår i lokalsamfunnet.
En viktig del av behandlingen består i å trene seg på å møte hverdagen utenfor fellesskapet på Samtun. Treningsturene blir godt planlagt for å sikre hver enkelt sin rusmestring.
Fysisk trening
Vi har fysisk trening ukentlig. I helgene er det ofte friluftsaktivitet.
Yogahelger er det gjerne flere av i løpet av året.
Grupper
Grupper er en viktig del av behandlingen på Samtun. Det er fokus på praktiske områder som planlegging og evaluering av treningsturer, hvordan går det med økonomi, deltakelse og gjennomføring av sosial trening utenfor Samtun. Vi har også grupper hvor fokuset er å øve seg på kontakt og samhandling med andre. Videre er dette også en arena for å lære å bry seg om andre, å gi hjelp og støtte for å få til livsstilsendring. Vi har i tillegg prosessorienterte temagrupper der temaene i tillegg til rus kan være: familie og nettverk, sinne, seksualitet, kvinne- og mannsgrupper.
Psykologisk trening/treningsoppdrag
Den tette samhandlingen med andre gjør en oppmerksom på egne begrensinger og utfordringer. Som på andre områder, er det trening som hjelper. Beboerne får ulike treningsoppdrag i tråd med det de er blitt oppmerksom på og ønsker å gjøre noe med.
Individuell oppfølging – kartlegging og utredning
Beboerne har jevnlige samtaler med sin behandlingskontakt. Innholdet i møtene er oppfølging av ulike tema som er aktuelle for den enkelte beboer – blant annet med utgangspunkt i behandlingsplanen. Enkelte beboere har behov for kartlegging og utredning for psykiske og fysiske utfordringer, og får da samtale med lege og/eller psykolog.
Ansattes roller i treningsdelen
Miljøterapiteamet har ansvar for treningsarenaen, treningsoppgavene, fellesskapet og terapigruppene. Behandlingskontaktene er en del av dette teamet. De har individuell oppfølging og ansvar for grupper, pårørendesamtaler og samhandling med eksternt hjelpeapparat. Å etablere og gjennomføre ansvarsgruppemøter er også viktig i behandlingen på Samtun.